leen-design / Jewellery always fits / handgemaakte houten juwelen

Houten juwelen (doen) leven

27 februari 2021

Zoals elk organisch materiaal, leidt hout een eigen leven. Zo kennen ook houten juwelen soms - beloofd: heel uitzonderlijk ;-) - onvoorspelbare grillen. Daar tegenover staat een natuurlijke charme charme die geen enkele kunststof of edelmetaal kan benaderen.


Wood runs the world


Een houten stoel, kast of tafel zijn we na enkele millennia wel gewoon. Maar daar blijft het al lang niet meer bij. Van houten horloges tot gsm-hoesjes uit berkfineer: overal in de designwereld duikt hout anno 2021 op.


Of je nu pronkt met een handtas die hout met leer combineert - een trend terug van nooit weggeweest! - of kiest voor een zonnebril met houten montuur: wie deze zomer hout stijlvol combineert, is helemaal mee. Maar dan ben je je maar beter bewust van dat wispelturige karakter ...


Hout ‘leeft’


Een spook, een muis, een inbreker … Alle pistes passeerden al de revue wanneer mijn kinderen in huis weer eens iets hoorden kraken. Ondertussen kunnen ze mijn antwoord met de ogen dicht meelippen: ‘hout leeft’.


Toegegeven, voor de doorsnee 6yo is het allesbehalve evident om te bevatten dat hout droogt, krimpt of uitzet. Dat - jaren na het kappen van die boom in het sprookjesbos - hout blijft evolueren.

"Wie deze zomer hout stijlvol combineert, is helemaal mee."

En dat is net zo goed het geval voor een dwarsbalk in je dak als voor dat kleinood van een juweel. Want hout dat droogt en krimpt, kan ook wel eens kromtrekken.


Maar wees gerust: in het uitzonderlijke geval dat de multiplex-plaatjes in jouw juweeltje van Leen-design zouden loskomen, bezorgen we je gegarandeerd een spiksplinternieuwe vervanger.


Multiplex is uniek


“Multi-wat”, hoor ik daar ergens iemand zich verslikken in een ijsgekoelde-chai-latté-met-gember? Multi-plex. Dat is het houten plaatmateriaal waaruit de juwelen van leen-design gemaakt zijn. 


Multiplex dankt z’n naam aan het feit dat het uit meerdere, haaks op elkaar gelijmde houtlagen bestaat. ‘Haaks’ wil zeggen dat de richting van de nerven per laag negentig graden draait, waardoor de platen extra stevig zijn en zich zo goed lenen tot verwerking.


In de toplagen van een multiplex-plaat tekent zich een mooie, natuurlijke houtstructuur af.  De nerven zorgen voor een unieke houttekening. En dat maakt elk juweel uniek én karkatervol. Of het nu een limited edition is of niet.

Grote ovalen hanger

Houten juwelen kopen


Ontdek in onze webshop een brede keuze aan houten juwelen.

Handgemaakt en boordevol pit!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief


  • Elke maand een portie stijladvies


  • Maak in primeur kennis met nieuwe juwelen


  • Profiteer van exclusieve promoties