leen-design / Jewellery always fits / handgemaakte houten juwelen

Handgemaakte juwelen zijn wabi-sabi!

10 januari 2021

Handgemaakte juwelen zijn per definitie uniek. De kennis en kunde van de maker geeft een handgemaakt accessoire een eigen karakter. Maar mag je zien dat iets handgemaakt is? Zijn kleine imperfecties met andere woorden een deal breaker?


Handmade in Brugge


Lokale makers zijn hot. En dat juich ik toe. In mijn stoute dromen groeit Leen-design straks ook uit tot de ‘talk of the town’.


Maar ik juich ook toe dat die trend surft op een golf van ambacht en ecologie. Trendy design gaat hand in hand met een beknopt actieterrein, lokaal ingekochte grondstoffen en mond-aan-mond-reclame als belangrijkste marketingtool.


Manuele afwerking


Net als heel wat andere makers, stop ik naast bloed, zweet en tranen ook een pak handwerk in de collecties van Leen-design. De zelfgemaakte ontwerpen snij ik met een laser-cutter, waarna de afwerking kan beginnen. 


Het schilderwerk is tijdrovend, maar een oh-zo essentieel ingrediënt van mijn oorringen en hangers. De precisie en het geduld waarmee ik laagje na laagje verf aanbreng - zoals bijvoorbeeld in deze grote ovalen hanger - zorgt ervoor dat ik zonder schroom het ‘handmade’ label durf te claimen.


Unieke stukken in beperkte reeksen


Als het aan mij lag, maakte ik enkel limited editions, zoals onlangs de Pink, Silver & Gold-reeks. Maar het aanbod zou de vraag niet kunnen volgen op deze manier. Per juweeltje voorzien we dus een kleine voorraad.


Bovendien worden de juweeltjes vaak pas gemaakt nadat de bestelling bij ons binnen loopt. Bij het schilderen en assembleren weten zo precies voor wie we de oorbel aan het afwerken zijn. En wil je écht een juweel dat van jou alleen is, dan mag je ons uiteraard altijd contacteren voor een ontwerp op maat.


Charme troef


In de Japanse cultuur is ‘wabi-sabi’ een filosofie die imperfectie omarmt. De leer steunt op principes zoals asymmetrie, ruwheid en eenvoud: “Niets is eeuwig, niets is ooit echt af en niets is perfect.”


Met die filosofie in het achterhoofd zweer ik resoluut bij handgemaakte juwelen. Geen enkele zaagsnede dezelfde, en onder elk laagje verf een laagje toewijding. Als er daardoor kleine imperfecties in de juwelen kruipen, dan doet dat niets af aan de charme ervan. Integendeel, dat maakt ze wabi-sabi!

Grote ovalen hanger

Hanger met dubbele ovaal

te

Zachte, ronde contouren in een uitgesproken

verticaal ontwerp.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief


  • Elke maand een portie stijladvies


  • Maak in primeur kennis met nieuwe juwelen


  • Profiteer van exclusieve promoties