1 februari 2021
Design is een beladen woord. Design is hip, exclusief, ‘in’ … Design staat in de boekskes. Vaak associëren we design met de ‘happy few’, maar eigenlijk hoeft het helemaal niet duur te zijn. En al zeker niet als het over design oorbellen gaat.
Design mag geen synoniem van ‘duur’ zijn. Helaas is dat maar al te vaak wel het geval. Een klinkende naam of een beroemd merk als excuus voor een prijs met extra veel nullen, je kent het wel.
Maar naïef hoeven we niet te zijn. Vraag en aanbod zijn heilig. Zolang iemand bereid is een prijs te betalen, kan je die enigszins verantwoorden. En vergis je niet: dit is geen zuur pleidooi tegen alles design. Er is gelukkig ook veel design dat de naam meer dan waardig is én waarvoor ik bereid ben wat extra te betalen.
Een goed ontwerp komt zelden uit de lucht vallen. De prullenmand van een goede ontwerper puilt uit van de halve ideeën.
Maar de stap van een half idee naar een stuk dat echt àf is, zet je niet in één-twee-drie. Die zet je door oeverloos te sleutelen aan concept, vorm en kleur. Door te testen, te verbeteren en niet te beroerd te zijn om op tijd en stond helemaal opnieuw te beginnen.
"Met de uitvinding van de lopende band legde Henry Ford onbewust een bom onder de designwereld."
Dat proces kost tijd. En ‘time is money’. In dat opzicht valt het wat mij betreft dus zeker te verantwoorden dat een knap design enkele euro's meer kost. Als klant weet je waarom je die extra centen neertelt.
Met de uitvinding van de lopende band legde Henry Ford onbewust een bom onder de designwereld. Door productie op grote schaal gingen we plots van Philippe Starck en meester-schrijnwerkers naar de Weba’s en Gaverzichten van deze wereld. En onderweg stopten we natuurlijk voor een portie Zweedse balletjes.
Massaproductie zorgt ervoor dat producten goedkoper worden. Tegelijk verliezen ze hun eigenheid. Van ‘unieke stukken’ kan je moeilijk nog spreken als ze bij de duizend van een band rollen. En dat staat haaks op wat design is of zou moeten zijn.
Een ‘productieproces’ hoeft nochtans geen lelijk woord te zijn. Integendeel. Steunt het op een visie, dan kan dat proces net bijdragen aan de designwaarde van een stuk.
Voor de houten oorringen van leen-design tracht ik bewust om die productie- en distributieketen zo kort en duurzaam mogelijk te houden. Efficiënt, maar handgemaakt.
Pure ontwerpen, een verfijnde snij- en graveertechniek en minutieuze beschilderingen. Dat alles met hout als belangrijkste grondstof. Duurzaam, betaalbaar en uniek. Geen boom is dezelfde, geen setje oorringen identiek. Daar staat de ‘design’ in Leen-design voor. En dat hoeft dus zeker niet duur te zijn.
Subtiel half maantje met mat-gouden ring en hanger.